Σ. Παύλου/Κ. Κοσμάτος, Οι κυρώσεις στον νέο Ποινικό Κώδικα, Συμβολή στην ερμηνεία των άρθρων 50-133 ΠΚ (Ν 4619/2019, όπως ισχύει με Ν 4637/2019)

Συγγραφέας/είς: Σ. Παύλου/Κ. Κοσμάτος
Εκδόσεις: Σάκκουλα, Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2020

Σ. Παύλου/Κ. Κοσμάτος, Οι κυρώσεις στον νέο Ποινικό Κώδικα, Συμβολή στην ερμηνεία των άρθρων 50-133 ΠΚ (Ν 4619/2019, όπως ισχύει με Ν 4637/2019), εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2020, ISBN 978-960-648-148-2 Σελίδες XVI + 367

Το έργο των καθηγητών Στ. Παύλου και Κ. Κοσμάτου «Οι κυρώσεις στον νέο ΠΚ» αποτελεί την πρώτη συστηματική καταγραφή και επεξεργασία των ζητημάτων που αφορούν τις ποινικές κυρώσεις, όπως αυτές αναμορφώθηκαν μετά τη θέση σε ισχύ των νόμων 4619/2019 και 4637/2019. Παρουσιάζονται όλες οι κύριες ποινές και τα νέα πλαίσια που διαμορφώνονται, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις μεταβολές που επήλθαν ιδίως στο πλαίσιο της χρηματικής ποινής, στην εισαγωγή της νέας κύριας ποινής της παροχής κοινωφελούς εργασίας, αλλά και στους ειδικούς ποινικούς νόμους μέσω των μεταβατικών διατάξεων. Παράλληλα, σκιαγραφούνται όλες οι αλλαγές στο πεδίο των παρεπόμενων ποινών (π.χ. δήμευση, αποστέρηση θέσεων και αξιωμάτων κ.λπ.), των μέτρων ασφαλείας και της ποινικής μεταχείρισης των ανηλίκων. Επίσης, στο χώρο μείωσης της ποινής, ερμηνεύονται οι νέες προβλέψεις των ελαφρυντικών περιστάσεων (άρθρο 84 ΠΚ), αλλά και τα πλαίσια ποινών που διαμορφώνονται όταν συντρέχουν δύο λόγοι μείωσης της ποινής (άρθρο 85 ΠΚ). Εκτός από τα παραπάνω, επιχειρείται μια πρώτη προσέγγιση σε όλους τους θεσμούς που εκφράζουν την ελαστικότητα κατά την έκτιση της ποινής μεταξύ των οποίων την αναστολή, τη μετατροπή σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, την κατ’ οίκον έκτιση και την απόλυση υπό όρο υπό το νέο νομοθετικό καθεστώς.

Στο βιβλίο γίνεται συγκριτική επισκόπηση όλων των νέων διατάξεων με τις παλαιές υπό το πρίσμα του άρθρου 2 ΠΚ για την αναδρομική εφαρμογή του επιεικέστερου νόμου. Σε όλες τις θεματικές παρατίθεται το σύνολο της νομολογίας του Αρείου Πάγου και των δικαστηρίων της ουσίας, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, με κριτικό σχολιασμό, όπου κρίνεται απαραίτητος.

Το βιβλίο, τέλος, περιλαμβάνει αντιστοίχιση με πίνακες των παλαιών και νέων διατάξεων, καθώς και αναλυτικό λημματικό ευρετήριο και ευρετήριο κατ' άρθρο των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα.

Βλ. περισσότερα σε: https://www.sakkoulas.gr/el/editions/s-pavlou-k-kosmatos-oi-kyroseis-sto...